Foto: tatranka
Pirohy sa u nás na Spiši varia roky. Zemiakov sa tu urodilo dosť,takže pirohy na všetky možné spôsoby. Dnes začínam brynzovými.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiačky si uvaríme v šupke a necháme vychladiť.
-
2
Plnka. Zemiaky pretrieme cez drobné strúhadlo.Pridáme bryndzu,sol,lyžicu tuhého masla,pol káv.lyžičky,korenia./ nemusí byť/. Ja dávam.Plnku spracujeme.
-
3
cesto: Múku,celé vajíčko soľ,a 1,5 veľkej lyžice uvarených a postrúhaných zemiakov, z dávky na plnku,2 dcl teplej vody.Spracujeme cesto,ktoré necháme asi 10 minút oddychovať. Rozdelíme na dve časti.Postupne vyválkame .Cesto je vláčnejšie mäkučké a dobre sa s ním pracuje.
-
4
Okrúhlou formičkou vykrajujem kolieska.Tie naplním plnkou zo zemiakov a bryndze a ostatných prísad.
-
5
Keď sú kolieska naplnené,priložím obidve strany k sebe a krajom vidličky pritlačím.Tak sa cesto pekne spoji,plnka nevychádza a zároveň pirôštek zdobí.
-
6
Voda v ktorej budem pirohy variť,musí byť osolená, s lyžicou oleja a musí vrieť. Pirôžky vložím do nej a pomaly premiešam.Keď vyplávajú na povrch,ešte ich nechám povrieť 7 minút.Potom pirôžky vyberiem a opláchnem vlažnou vodou.
-
7
Polejem,rozškvarenou slaninkou,posypem kôprom a pažítkou.Podávam s kefírom a kyslou smotanou.Aj bez,len poliaté maslom.
- 8
Výborné pirohy sú,keď sa zapečú.Také ich máme radi najradšej.Skúste.
- 8
14 kusov som namrazila a to čo sa zvýšilo večer opečiem na suchej panvici.Také ich mám veľmi rada.Sú ohromne chrumkavé.
Poliate kyslou smotanou.nemajú chybu.
Nevymením ani za bravčový rezeň.
Ale čo neurobím pre dobrú vec.
?
Info o výhre pozri tu:
varecha.pravda.sk/magazin/sutaz-najlepsie-fotorecepty-tes...
Dúfam,že sa mi podarí nafotiť pár dobrých receptov,pre vareškárky.
@fiby pirohy plnené plnkou s údeného mäsa robím,ale podávam k ním vydusenú,kvasenú kapustu.
6 cm.
ite musi byť dobrá, tak urobím cez víkend.
@kika777 veľmi sa teším tvojej pochvale.
Takto mi ich poradila variť moja babička a s prídavkom varených zemiakov ich robím do dnes.Tak isto varím aj pirohy na sladko,slano,pelmene a rôzne cestá,ktoré sa plnia a varia vo vode.
Vždy je úspech zaručený.
Teším sa,že manželovi chutili.Tiež si vždy urobím viac a namrazím.
Náplň do pirôžkov si si urobila podľa chuti.Hlavné je cesto! Ak si s ním spokojná,tak môžeš plniť ako sladkou plnkou tak aj slanou,alebo zeleninovou. Neskúsila si si zvyšok zapiecť? Tak nám chutia ešte viac.
formičku na pirohy mám už pekných pár rokov a ešte som si na ne netrúfla. Idem ich konečne oprášiť od prachu. Určita sa podaria !
Pirohy spájam, naplnené koliesko plnkou,preložím na polovicu, a zatlačím,aby dobre držalo vidličkou,čím sa cesto pekne spojí a vznikne aj ozdoba.
Možno ťa práve to zatlačené cesto zmiatlo,že som ich robila vo formičke.Tam vzniká pekný,ozdobný okraj.